Gastronomické prevádzky v Česku sa pomaly prebúdzajú k životu, najnovšie
však narážajú na problém absencie pracovníkov. Lockdowny a obmedzenia
prinútili množstvo ľudí z oblasti cestovného ruchu a gastronómie zmeniť
zamestnanie. Aj keď kľúčových zamestnancov sa väčšina prevádzkovateľov
snažila udržať, teraz im chýbajú najmä radoví zamestnanci, ktorí prešli
do iných odborov.
V prvej vlne pred dvomi rokmi, keď sa prevádzky nútene uzatvárali a
cestovný ruch utlmil, väčšina ľudí z týchto odvetví hľadala dočasné
uplatnenie v maloobchode, doprave, v skladoch, stavebníctve a pomocných
profesiách. Neskôr, keď už začalo byť jasné, že nepôjde iba o pár
mesiacov, sa presunuli do ďalších odvetví. Uplatnenie našli v realitných
a poisťovacích službách, administratíve a jazykovo vybavení ľudia
smerovali aj do podnikových a zákazníckych služieb. Viacerí ľudia z
dotknutých odborov zobrali vzniknutú situáciu ako podnet na zmenu
profesie a išli cestou rekvalifikácie.
Dlhodobý útlm cestového ruchu výrazne poškodil najmä ubytovacie služby.
Podľa údajov Českej únie cestového ruchu zostalo počas tejto zimy
zatvorených 45 % hotelov, najmä v oblastiach, do ktorých prichádzali
zahraniční turisti.
Podľa Michala Nováka z pracovného portálu Profesia.cz je možné v
súčasnosti pozorovať v gastronómii a hotelierstve oživenie. Problémom do
budúcnosti však podľa neho je, že množstvo kvalifikovaných ľudí z
odvetvia odišlo a firmy, ktoré musia poskytovať špičkový servis, na
ktorom podnikanie v týchto odvetviach stojí, nemajú kde získavať
skúsených zamestnancov. "Za posledné dva roky totiž ľudia z týchto
odvetví zakotvili v iných profesiách, kde ich udrží istota zamestnania a
menšia časová aj fyzická náročnosť," dodal Novák.